Zwerfkatten

Verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en menselijk contact schuwen, noemt men 'zwerfkatten'. Het gaat zowel om achtergelaten katten die na verloop van tijd verwilderen, of om nakomelingen van zwerfkatten. Als je weet dat een kat 2 à 3 nesten per jaar kan krijgen van gemiddeld 4 tot 6 kittens, dan gaat de voortplanting bijzonder snel!

Zwerfkatten brengen ook de nodige overlast mee: ze zorgen voor geluidsoverlast tijdens gevechten, ze krabben vuilniszakken open, doen hun behoeften in tuinen en zandbakken... Daarnaast is er ook een gezondheidsrisico (voor mensen en andere dieren) aangezien ze bepaalde ziekten overdragen (bv. toxoplasmose).

Sterilisatie of castratie is een van de betere en vooral ook diervriendelijkste oplossingen om een overvloed aan zwerfkatten tegen te gaan. In de gemeente Opwijk neemt de gemeente alle kosten voor het vangen, diergeneeskundig onderzoek, sterilisatie, castratie, euthanasie,... voor haar rekening.

Voor dit zwerfkatten-project werkt de gemeente samen met de Opwijkse dierenartsen.

Word je geconfronteerd met zwerfkatten?

Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dienst leefmilieu. Daar worden jouw gegevens genoteerd, alsook de locatie en het aantal zwerfkatten. De milieuambtenaar overloopt met jou het vervolg van de procedure (vangen, behandeling, vrijlating).

Opgelet!
De gratis dienstverlening in het kader van de  zwerfkattencampagne van de gemeente Opwijk is enkel van toepassing voor zwerfkatten, niet voor huiskatten.

Contactinformatie