Duurzame streekontwikkeling Brabantse Kouters

8
sep
2020

Regionaal Landschap Brabantse Kouters werkt aan duurzame streekontwikkeling

Gemeente Opwijk is aangesloten bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK vzw), net als veertien andere gemeenten in de Brabantse Kouters. RLBK werkt in onze gemeente aan duurzame streekontwikkeling via projecten rond natuurinrichting, -educatie, -recreatie en landschapsherstel.

Regionaal Landschap Brabantse Kouters betrekt maximaal partners (gemeentelijke diensten, provincie Vlaams-Brabant, Vlaamse overheidsorganisaties, natuurorganisaties, landbouwers, buurtbewoners…) bij de opstart en realisatie van een project. Door krachten en kennis te bundelen komt ze tot een beter resultaat op maat van de streek en de lokale noden.

De acties en projecten zijn er voor alle inwoners in de streek. Op www.brabantsekouters.be vind je informatie over natuur en biodiversiteit in je omgeving en achtertuin, info over het wandelnetwerk Brabantse Kouters, een kalender met evenementen, landschapswandelingen en workshops. Je leest er ook meer over de gemeentegrensoverschrijdende projecten.

Dankzij het lidmaatschap van Opwijk bij RLBK kan je jaarlijks van 1 september tot en met 31 oktober deelnemen aan de groepsaankoop Behaag je tuin (www.behaagjetuin.be). Droom je van een poel, knotwilgenrij, boomgaard, vogelbos of bloemenweide? Dan helpt RLBK je graag verder. Voor leerlingen van 4 tot 14 jaar biedt ze Natuur- en Milieueducatie (NME) aan in of rond de school. Scholen en jeugdbewegingen kunnen bovendien gratis een natuurkoffer ontlenen.

Naast Opwijk zijn Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst lid van het RLBK. De Brabantse Kouters liggen in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Het is een drukbevolkte streek, maar heeft een verrassend groen landschap. Elders in Vlaanderen zijn er nog Regionale Landschappen actief. Elke streek heeft immers een eigen identiteit en landschap.

Gluren bij die buren? www.regionalelandschappen.be.


Contactinformatie