Maatregelen voor ondernemers

Steunmaatregelen en tegemoetkomingen

De maatregelen die de overheid neemt, hebben een grote impact op zelfstandigen, bedrijven en werknemers. Om mensen maximaal te ondersteunen en door deze moeilijke periode heen te helpen, heeft de overheid verschillende steunmaatregelen uitgewerkt.

Meer info: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronacrisis-door-uitbraak-van-covid-19

Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen in hoofdberoep (incl. helpers, meewerkende echtgenoten in het maxistatuut en (primo)starters) die hun activiteit verplicht moeten onderbreken naar aanleiding van de sluitingsmaatregelen genomen door de federale overheid, hebben recht op een financiële uitkering van het overbruggingsrecht voor de maanden maart en april 2020.

Meer info: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus

Eenmalige compensatiepremie voor ondernemers met zwaar omzetverlies

Deze compensatiepremie werd op 1 april 2020 aangekondigd. Ondernemingen die niet verplicht moe(s)ten sluiten ten gevolge van de federale coronamaatregelen, maar die wel een groot omzetverlies lijden.

Meer info: https://www.opwijk.be/nieuw-eenmalige-compensatiepremie-voor-ondernemers-met-zwaar-omzetverlies

Veilig aan het werk met de energieke gids

Vanaf maandag 11 mei 2020 start fase 1 – b van de afbouwstrategie corona.

Dit betekent dat alle winkels allemaal tegelijk weer open kunnen gaan, zonder discriminatie op basis van grootte of sector maar wél onder voorwaarden. Die worden bepaald in overleg met de sectoren en de sociale partners. De uitoefening van zogenaamde contactberoepen (bijvoorbeeld zoals dat van kapper) is in deze fase nog niet toegestaan.

GENERIEKE GIDS

Om de ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten werd een generieke gids uitgewerkt.

Meer info: https://www.opwijk.be/veilig-aan-het-werk-met-de-energieke-gids

Contactinformatie