Dierenwelzijn – regels voor katten
Sterilisatieplicht
Elke kat die van eigenaar verandert moet gesteriliseerd zijn, ook als het dier gratis wordt weggegeven. De sterilisatie moet gebeuren voordat de kat 5 maanden oud is. Ook katten geboren tussen 31.08.2014 en 1.04.2018 moeten gesteriliseerd zijn, zelfs als ze niet verkocht of weggeven worden.
www.huisdierinfo.be/zoogdieren/katten
Identificatie-en registratieplicht
Voordat katten verhandeld of gratis worden weggegeven, moeten katten geïdentificeerd en geregistreerd zijn. De gegevens van de kat en van het baasje draagt de kat mee in een microchip.
Dierenartsen, politie, en gemeentelijke diensten beschikken over een chiplezer die de gegevens van kat en baasje kunnen uitlezen. Voor politie en gemeentelijke diensten is dit belangrijk voor de identificatie bij gevonden katten.
Zwerfkatten
Zwerfkatten leven vrij en hebben nauwelijks menselijk contact. Benaderbare zwerfkatten hebben meestal wel een baasje gehad, en zijn gewend aan mensen en leven in hun buurt omdat ze daar voedsel en schuilplaatsen vinden.
Verwilderde mensenschuwe katten zijn geboren in het wild, hebben nooit een eigenaar gehad en mijden meestal menselijk contact.
Waarom de zwerfkattenproblematiek aanpakken?
- voor het welzijn van de zwerfkatten
- om overlast te bestrijden
- voor de publieke gezondheid: katten kunnen parasieten zoals vlooien, oormijt en schurft overdragen op andere katten, maar ook op de mens.
- voor de bescherming van de inheemse wilde dieren
Hoe aanwezigheid van zwerfkatten melden? Zwerfkatten in je buurt?
Meld het via het ‘meldpunt dierenhinder & giftige planten’: www.opwijk.be/meldpunt-dierenhinder.
Na melding van zwerfkatten wordt door de gemeentelijke diensten een of meerdere vangkooien geleverd op het adres van de aanvrager.
Is de zwerfkat gevangen in de vangkooi, dan neemt de melder contact op met de milieudienst waarna de gevangen zwerfkat wordt opgehaald en voor diergeneeskundige behandeling (onderzoek + castratie kater + sterilisatie kattin) bezorgd aan één van de lokale dierenartsen in Opwijk.
In het slechtste geval, indien de zwerfkat in heel slechte gezondheid is, en/of besmet is door kattenaids, zal de dierenarts overgaan tot euthanasie van de zwerfkat.
Na diergeneeskundige behandeling wordt de zwerfkat door de gemeentelijke diensten terug uitgezet in haar vertrouwde omgeving (vanglocatie), dit is belangrijk voor de lichamelijke en mentale welzijn van de zwerfkat.
Opgelet: Zwerfkatten met een duidelijke inkeping in een van de oren zijn reeds diergeneeskundig behandeld – cfr. castratie of sterilisatie – moeten niet gevangen worden en kunnen dus vrij blijven rondlopen.
Contacteer ons
Milieudienst
GAC II
Ringlaan 20
1745 Opwijk- 052 36 51 84
- milieudienst@opwijk.be
- https://www.opwijk.be/milieudienst-contactformulier
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten