Vogelgriepvirus: ophokplicht

25
nov
2021

Voorzorgsmaatregelen voor hobbyhouders van pluimvee en vogels

Het vogelgriepvirus is opnieuw vastgesteld op meerdere plaatsen in ons land bij wilde vogels. Ook moeten hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in het hele land voorzorgsmaatregelen nemen. 

Onder hobbyhouders worden de gezinnen verstaan die enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden sierdieren, sportduiven of andere vogels hebben.

Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om pluimvee maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten uw kippenren of vogelhok te houden.

Voorzorgsmaatregelen

  • Alle pluimvee ophokken of afschermen:
    • Het afschermen kan gebeuren door uw dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
  • Alle vogelsbinnen voederen en drenken of op een wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.

Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, …) moeten voorlopig niet worden afgeschermd.

De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Merk je in de natuur een dode wilde (water)vogel op? Meld dit via het gratis nummer: T 0800 99 777.

Meer info over het vogelgriepvirus: surf naar de website van het FAVV