Vaccinatie voor risicopatiënten

19
mei
2021

Voor het opstellen van de lijsten met risicopatiënten worden de gegevens uit meerdere bronnen gehaald: 

  • Het Kankerregister maakt een lijst met patiënten die de laatste 5 jaar een diagnose van kanker kregen. 
  • De ziekenfondsen stellen een lijst samen op basis van een aantal indicatoren (bv. medicatiegebruik) bij hun leden. 
  • De huisartsen maken een selectie vanuit de medische dossiers van hun patiënten. Zij zullen deze lijst vanaf 6 april geleidelijk aan beginnen aan te vullen, en kunnen op elk moment patiënten aan de lijst toevoegen.
  • Daarnaast zullen een aantal specialisten in overleg met patiëntenorganisatiesmensen met bepaalde zeldzame aandoeningen oplijsten.

Zo is de kans klein dat er iemand vergeten wordt. Naar schatting zullen 1,2 à 1,5 miljoen mensen uiteindelijk in deze lijst worden opgenomen.

De huisartsen hebben de lijst de voorbije weken geleidelijk aangevuld. Neem daarvoor geen contact op met  je huisarts. Als je een vaste huisarts hebt, dan heeft die jouw medisch dossier en zal je huisarts je automatisch op de lijst zetten als je daarvoor in aanmerking komt. Wacht gewoon je uitnodiging af. Ontvang je geen uitnodiging? Dat wil zeggen dat je niet tot de risicogroepen behoort. 

Toch niet op de lijst?

Er is een kleine kans dat je een risicopatiënt bent, maar niet automatisch op de lijst geraakt. Bijvoorbeeld:

  • als je aandoening pas recent is ontstaan (je ziekenfonds kan gegevens gebruiken tot 1 juli 2020).
  • als je een aandoening (bijvoorbeeld zwaarlijvigheid of hoge bloeddruk) hebt waarvoor je nog nooit een huisarts hebt geraadpleegd of geen medicatie inneemt die wordt terugbetaald

In dat geval maak je best een afspraak met je vaste huisarts. Die kan je altijd toevoegen aan de lijst met risicopatiënten. Heb je geen vaste huisarts, dan maak je best een afspraak met een huisarts naar keuze, zodat die een medisch dossier kan opmaken en je kan toevoegen aan de lijst.

Tip: check altijd eerst zelf of je op de lijst staat voor je je huisarts hiervoor contacteert.

Contacteer ons