Update coronamaatregelen sport

De huidige (sport)maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in een notendop (update 30 juli).

- Alle sporten zijn toegelaten mét contact als:

  • ze in georganiseerd verband plaatsvinden, d.w.z. in club- of verenigingsverband.
  • ze in een groep van maximum 50 personen plaatsvinden.
  • er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is.
  • je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt.
  • je de veiligheidsprotocollen volgt (zie link onderaan mail)

-  Sporten in niet-georganiseerd verband mag binnen je eigen sociale bubbel, dat wil zeggen met maximum 5 personen naast je gezin (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend). Weet ook dat je maar met maximum 10 personen mag samenkomen (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend) zowel op privédomein als op openbaar domein. Dus bijvoorbeeld 2 gezinnen met telkens 2 ouders en 3 kinderen boven de 12 jaar mogen samenkomen in bijvoorbeeld een tuin of op straat om te sporten.

- Sport Vlaanderen adviseert om in de huidige situatie zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten te organiseren. En zelfs als je buiten sport, is het nodig om voldoende afstand te bewaren.

- Bij sportlessen geldt een registratiesysteem met naam en telefoonnummer of e-mailadres.

Registratieplicht: de contactgegevens van elke deelnemer moeten worden geregistreerd bij aankomst bij de gemeenschappelijke sportlessen. De gegevens moeten worden bewaard gedurende 14 kalenderdagen om contactonderzoek te faciliteren.

Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19. Ze moeten worden vernietigd na 14 kalenderdagen en de deelnemers moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Voor de deelnemers die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd. Er wordt momenteel door het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) een laatste hand gelegd aan het sjabloon dat je zal kunnen downladen via www.isbvzw.be.

- De Vlaamse sportsector adviseert om geen risico's te nemen en sportactiviteiten en -wedstrijden te laten plaatsvinden zonder publiek. Algemeen geldt dat je maximum 100 toeschouwers binnen en maximum 200 toeschouwers buiten mag toelaten. Toeschouwers zijn verplicht mondmaskers te dragen. Wanneer een sportieve wedstrijd wordt georganiseerd voor meer dan 200 deelnemers of op de openbare weg, heb je toelating van de gemeente nodig.

- Mondmaskers zijn verplicht in openbare gebouwen voor de publiek toegankelijke delen of wanneer de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Dat betekent in een sporthal ook aan de inkom, gangen, toiletten, cafetaria wanneer je niet aan jouw tafel zit …

Zomerkampen mogen blijven doorlopen volgens de bestaande protocollen.

- Alle sportaccommodaties mogen open mits zij de nodige veiligheidsprotocollen in acht nemen. Kleedkamers en douches mogen gebruikt worden. Deze van sporthal Heiveld blijven voorlopig gesloten.

Meer info, protocollen en gedragscodes: www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/corona-veelgestelde-vragen/