Stijgende populatie Aziatische hoornaar

29
jul
2022

De opmars van de Aziatische hoornaar gaat hard dit jaar. En dat is geen goed nieuws voor onze imkers.

De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke wespachtige die in hoog tempo Europa aan het koloniseren is. De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2016. Sindsdien breidt de soort snel uit.

Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw en hoort hier niet thuis. Logisch dat deze bovenaan de lijst staat van de te verdelgen insecten in Europa.

Lokaal

Ook in Opwijk werden recent 2 nesten van de Aziatische hoornaars gevonden. Dit tot grote bezorgdheid van onze lokale imkers. Verstuivers en vooral bijen zijn voor deze hoornaar een geliefkoosde prooi.

Beschrijving

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot, is vooral zwart van kleur en de kop heeft opvallend oranje plekken. Het achterlijf heeft een oranje band, de poten zijn half zwart en half geel van kleur. De Aziatische hoornaar is niet te verwarren met de Europese hoornaar, die geen enkele bedreiging vormt.

De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

Hier vind je een uitgebreidere beschrijving.

Melden

Ook jij kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Niet melden via 112!  

De hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.

Heb je een individu of een nest van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. 

Na het plaatsen van de foto’s kan je na +/-24 uur bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest. 

Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.

Het verdelgen van de Aziatische hoornaar door de brandweer is kosteloos.

Downloads:

Filmpje:

  • Leer alles over de Aziatische hoornaar in dit filmpje.

Contacteer ons