Spinselmot op bomen en struiken

Voor wie het nog niet opviel, in de holle weg langs de Hollestraat werden recent een aantal struiken/bomen kaal gevreten door rupsen en werden de struiken omgeven door een wit zijdespinsel.

Dit is het werk van de spinselmot, en is zeker niet te verwarren met de eikenprocessierups. De spinselmot is een bruingele rups met zwarte stippen die in een paar dagen tijd een struik of boom (waardplanten) volledig kaal vreet. Een waardplant of gastheer is een plant waarop een organisme (zoals een rups) of virus de bestanddelen vindt die voor zijn groei nodig zijn. 

Het taaie, wit zijdespinsel van de spinselmot is een jaarlijks weerkerend verschijnsel in de maanden mei, juni en juli, en is een natuurlijke bescherming tegen vijanden. Binnen dit ragfijn spinsel kan de spinselmot ongestoord vreten, geen vogel kan er zo bij om de rups te pakken.

De spinselmot is niet schadelijk en hoeft niet bestreden te worden. De spinselmot verdwijnt zo gauw ze zich verpopt. Ook de spinseldraden zijn totaal niet gevaarlijk, maar geven de kaal gevreten struik of boom wel een akelig uitzicht.

Dit is echter tijdelijk, want een kaalgevreten boom of struik zal rond eind juni weer nieuw blad maken. De spinselmot is op dat ogenblik verpopt tot mot, de boom/struik komt weer goed in het blad, en de ‘plaag’ is over.


Contactinformatie