Curieuzeneuzen in de Opwijkse tuinen

18
jan
2022

Met "CurieuzeNeuzen in de Tuin” werd tussen 30 april en 2 oktober 2021 een grootschalig onderzoek uitgevoerd, waarbij Vlamingen gevraagd werden om de bodem van hun tuin te onderzoeken

Uiteindelijk namen ongeveer 5.000 Vlamingen deel aan het onderzoek, met daarbij ook 423 scholen, 77 bedrijven, 500 landbouwers, 100 natuurgebieden, en 362 parken. Allemaal kregen ze een sensor of "gazondolk" die verbonden was met het internet. Dat instrument mat om de 15 minuten de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem en stuurde die gegevens door naar de onderzoekers van UAntwerpen.

In Opwijk werden 14 deelnemers geregistreerd. Als lokaal bestuur plaatsten we onderzoekpunten in de tuin van GAC I en GAC II.

In het infoblad van november 2021 (link toevoegen) informeerden we over een tussentijdse stand van zaken. De eindresultaten van deze meetcampagne zijn nu bekend.

Eindresultaat GAC I

Eindresultaat GAC II

Maar wat kan je zelf met je tuin doen om het klimaat te helpen?

  • Zet bomen in als 'natuurlijke parasols'. Dat is goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling op zwoele nachten, en hulp bij regenbommen. 
  • Onthard zo veel mogelijk. Dat is goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling tijdens zwoele nachten én het opvangen van regenbommen. 
  • Baken je tuin af met een ‘levende’ afsluiting. Dat is goed voor verkoeling op hete dagen en verkoeling op zwoele nachten. 
  • Relaxed tuinieren brengt op. Langere vegetatie zorgt voor meer verkoeling in de zomer en beschermt ook je gras beter tegen uitdroging. 
  • Wees nog luier en laat je afgereden gras liggen. De grond wordt rijker aan organisch materiaal waardoor ook de waterabsorptie van de bodem vergroot, en het gas minder snel dor wordt.

Maar bovenal: geniet nog meer van je tuin!

Contacteer ons