Schutkring om bijenziekte te bestrijden opgeheven

9
sep
2021

De bijenstand van een imker in Merchtem was besmet met Amerikaans vuilbroed, een bijenziekte die wordt overgebracht door een sporenvormige bacterie. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft rond de haard in de Peisegemstraat een schutkring van 3 km afgebakend. Een klein gedeelte van Opwijk (Eeksken-Broevink) valt binnen deze schutkring, waardoor imkers verplicht enkele maatregelen moeten volgen. De bijenziekte is niet besmettelijk voor de mens.

Op 2 september 2021 is deze haard van Amerikaans vuilbroed bij bijen te Merchtem en de schutkring van 3 km errond opgeheven.

Maatregelen

De opgelegde maatregelen omvatten het verbod tot verkoop, in de handel brengen, vervoer, verhuur, lenen, ontlenen of zich ervan ontdoen van kolonies, koninginnen, raten, korven, kasten of bijhorende gereedschappen die voortkomen uit de haard of uit de schutkring. Ook mogen verenigingen voor bijenteelt voorlopig geen materiaal uitlenen aan imkers uit de schutkring.

Amerikaans vuilbroed is een bacteriële broedziekte van de honingbij. Jonge larven zijn het gevoeligst voor de ziekte, oudere larven worden alleen aangetast bij een vrij hoge infectiedruk. Amerikaans vuilbroed kan de productiviteit gevoelig doen dalen en het bijenvolk doen wegkwijnen.

Elke imker moet verplicht geregistreerd zijn bij het FAVV, ongeacht het aantal bijenkasten in bezit. Meer info via www.favv-afsca.be/professionelen/erkenningen/aanvraag.

Contacteer ons