‘T OPWIJKS GEMEENTEARCHIEF - ERFGOEDDAG 2019

Zondag 28 april van 10 tot 18 uur – Doortstraat 2

“HANDMADE IN OPWIJK”

Erfgoeddag heeft dit jaar als thema “Hoe maakt u het?”.

We nemen je even mee naar 1900-1910. Zoals elk dorp had ook Opwijk zijn vele ambachtslui. We vertellen je welke ambachten floreerden en tonen oud gereedschap uit onze collectie.

En nu… blijft er wat van over? Industriële productie verdringt steeds meer artisanaal meesterschap. Toch bestaat er nog hedendaags vakmanschap in Opwijk. Zo vinden we een kwaliteitsslager van de vierde generatie met het ‘Handmade In Belgium’-label. Een steenkapper leerde het van zijn vader en leidde zijn zoon op in een gerenommeerde zaak in marmer- en granietwerken. Een wijnbouwer startte 10 jaar geleden met de aanplant van wijnstokken, blaast zo een oud verdwenen ambacht weer leven in en krijgt erkenning als streekproducent.

Wij brengen het boeiende verhaal van deze drie professionelen bij wie het vakmanschap in hun DNA genesteld zit. Een fotoreportage vanuit hun ateliers toont je “hoe zij het maken”.

Die dag ben je ook welkom achter de schermen van ons gemeentearchief. Zo kan je zien “hoe wij het maken”. Ook bij erfgoedwerk komt vakmanschap kijken. Er is het goed bewaren en sorteren, maar jou warm maken voor ons lokale erfgoed hoort zeker bij het vakwerk.