Ergoeddag 2017 | Zorg

21 april 2017

Nu zondag is iedereen welkom op onze Erfgoeddag, met als thema Zorg. Klik op meer voor extra details!

Tentoonstelling in de Loods: “Opwijkse zorginitiatieven. We zijn blijkbaar in goede handen!”

De zorgsituatie in de 19e eeuw: de goeivrâ komt langs bij de geboorte en kamachelachtige oudjes worden opgevangen in het gezin. Familie en buurt springen spontaan bij om zorg te dragen voor kinderen, zieken en gehandicapten. De kloosterzusters bieden in het Oud Gasthuis een eerste vorm van gestructureerde hulp: opvang van wezen, zieken, ouderen en gehandicapten. In de 20ste eeuw ontstaan gespecialiseerde zorginitiatieven. In Opwijk starten Kind & Gezin, het Wit-Gele Kruis, Solidariteit voor het Gezin en het Rode Kruis hun dienstverlening op. Nu kunnen ouderen terecht in Woonzorgcentra De Oase en Heydeveld. Personen met een handicap krijgen een plaats in onze gemeente binnen de projecten van Zonnelied: De Wilg en Optempo. Voor de toekomst wenken initiatieven als het Huis van het Kind en Buurthuis Den Hopstaak. Mantelzorg en spontane hulp door vrijwilligers zijn de nieuwe hype. De tentoonstelling toont een ruim spectrum van hedendaagse zorg, met knipoog naar de toekomst. Een primeur voor Opwijk!

 

Presentatie op de Zorgcampus: “Een stapje in de wereld van dementie”

‘Hij zit op ’t Stenen Wegske’, zo kennen Opwijkenaren de bewoners van De Oase met dementie. Met een nieuw en innoverend project belichten we de mogelijkheden van deze mensen. Vier Opwijkenaren met ervaring vertellen hun verhaal over het zorgen voor kinderen, ouderen, personen met een beperking en de samenleving. Die mondelinge verhalen worden naar de doelgroep hertaald. Een vertelbox prikkelt alle zintuigen: luisteren, zien, voelen, ruiken en proeven is de boodschap. Jullie maken kennis met deze nieuwe vorm van communicatie naar mensen met dementie. Kom langs en zie het positieve resultaat van de eerste projectweek!

Zorg in ’t Opwijks Gemeentearchief

De gemeente Opwijk draagt ook zorg voor het Erfgoed. Zoals elk jaar staan de vrijwilligers van ’t Opwijks Gemeentearchief klaar om jullie te ontvangen. Maak kennis met onze archiefwerking en misschien wil je wel meestappen in ons zorgteam!

 

Bekijk hier de flyer en de affiche.

Meer info?

T 052 36 51 79 of E archief@opwijk.be

Overzicht nieuws
  • print
  • pdf